احساس امنيت
لازمه احساس تعهد، داشتن شخصيت قوی است و لازمه شخصيت قوي و استحکام درونی آن است که شخص خود از احساس امنيت کافی برخوردار باشد. احساس امنيت از نيازهای اوليه آدمی است. از ويژگيهای آدمی آن است که بدون احساس امنيت، کمتر ميتواند خلاقيت و توحیددرزندگی داشته باشد. اين احساس امنيت ميتواند از چند منبع به دست آيد:
۱- از تکيه به افراد
توحیددرزندگی حالتي است که به عنوان مثال در يک کودک مشاهده ميشود. وقتي پدري دارد که به قدرت او، و حمايت و دفاع او در برابر خطرات و تهديد ديگران اطمينان دارد.
۲- از نظم اجتماعی
توحیددرزندگی را در نظر بگیریم که در آن نظم حاکم بر سطح شهر و مبادلات بين مردم از ثبات کافی برخوردار بوده. به گونهاي که شخص از اين اطمينان نسبي برخوردار باشد که حريم و حقوق او محفوظ مي ماند. در صورت نقض آن، حقوق او از طريق استناد به همين نظم به سرعت قابل استيفا خواهد بود.
۳- از تواناييها و مهارت هاي کسب شده و استعدادهاي خويش
در مواردي که شخص از احساس توانائي در يک حيطه مشخص برخوردار است. کمتر از جانب ديگران براي موقعيت يا جايگاه خود احساس خطر ميکند. به عبارتي او در اثر تلاش خود، از سطح رقابتها عبور کرده و نوعي اطمينان دروني براي او حاصل شدهاست.
۴- از عامل بنيادیتر، يعنی توحیددرزندگی
اين منبع از احساس امنيت از تمام موارد مطرح شدهاست در قبل به مراتب قویتر است. همه ميدانيم که در شبه جزيره عربستان قبل از اسلام، گاهاً افراد براي کمترين مقدار آب خون يکديگر را ميريختند. قبائل مختلف يکديگر را غارت ميکردند و احساس کينه و دشمني بين اقوام مختلف شايع بود.
اما توحيد و اعتقاد عميق به خداوند در مدت دعوت پيامبر اسلام؛ از همين انسانها نمونههايي ساخت که در عين نداري، اندک غذاي خود را در سختيها با هم تقسيم ميکردند. افرادي که پس از مهاجرت مسلمانان از مکه به مدينه خانه کوچک خود را با پرده به دو نيم ميکردند و برادران و خواهران خود رادرخانه خويش مسکن ميدادند، يتيمان را به مهر از زمين برميداشتند و با هم مهربان بودند.
رابطه توحید و احساس امنیت
اگر اين توحیددرزندگی را با اين يافته معتبر علمي تطبيق دهيم که نیاز به امنیت یکی از نیازهای اولیه آدمی شدهاست، در خواهیمیافت که توحيد و درک حضور خداوند چه ميزان احساس امنيت در دل آنان به وجود آوردهبود. انساني که توحیددرزندگی داشته باشد، گزافه نيست اگر بگوييم که حتي در غياب سه منبع امنيت مورد اشاره در قبل، باز هم از استحکام و استواري دروني برخوردار بوده و در سختترين شرايط هنوز قادر به ادامه وظيفه و تعهد خويش خواهد بود. البته این به معنای رد سه منبع دیگر نیست، و هر انسان سالمی در کنار رشد ایمان خویش، در هر دورهای ممکن است از ترکیبی از این عوامل بهره برد.
چگونگی تاثیرگذاری توحیددرزندگی
درک حضور خداوند در زندگي منجر به احساس امنيت شده، و با کاهش اضطراب ها حس کمال جویی انسان فرصت و مجال فعّاليت مييابد. پيمودن مسير رشد علمي و خودسازي عموماً گردنه هاي دشواري دارد. در بسياري مواقع، سختي درس خواندن و ضرورت خودداري از برخي لذتهاي مخرّب در مسير چنين انساني وجود دارد و عبور موفق از اين گردنهها و موارد مشابه، توحیددرزندگی در کنار ناملايمات احتمالي در عرصه اجتماعي و خانوادگي و تن ندادن به آلودگیها، با اتّکا به خداوند امکانپذير است.