آداب و رسوم عید فطر در عراق
با نزدیک شدن به روزهای پایانی ماه رمضان و ورود به ماه شوال یکی از بزرگ ترین و مهمترین اعیادشان را جشن می گیرند. این عید که با نام عید فطر شناخته می شود،
در همه کشورهای مسلمان جهان مهم است . همه مسلمانان تلاش می کنند که در این روز علاوه بر نماز روز عید فطر، آداب و سنن خاصی را برگزار کنند.
مردم عراق نیز به همین مناسبت برای عید فطر آماده می شوند . با نظافت کامل منازل، کوچه ها، خیابان و مناطق مختلف به استقبال عید می روند.
چراغانی و تزیین خیابان ها
خیابان های بصره، بغداد، کوفه، کربلا و موصل و کرکوک به مناسبت عید فطر چراغانی و تزیین می شود.
مردم عراق با خرید لباس و زیورآلات به ویژه لباس کودکان به بازار می روند تا زیباترین تصویر را در این عید برای کودکان خود بسازند.
همچنین زنان خانه دار به پخت شیرینی های عید که مشهورترین آن «کلیجه» است، اقدام می کنند. آنها با کلیجه که یکی از مهم ترین شیرینی ها در مناسک عید فطر در میان عراقی هاست، از میهمانان خود پذیرایی می کنند.
کلیجه شیرینی میهنی عراقی است که با آرد، گردو،آویش، نارگیل و دانه کنجد است، اما مهمترین کلیجه با خرماست که بیشتر مردم عراق عاشق آن هستند.
وداع با ماه مبارک رمضان
به طور معمول خانواده های برای آماده سازی شیرینی عید و تقسیم کار با یکدیگر جمع می شوند.
مردم عراق پس از پایان ماه مبارک رمضان به پشت بام منازل می روند و با صدای الله اکبر با این ماه وداع می کنند.
از دیگر آداب و رسوم مردم عراق در روزهای عید فطر، پوشیدن لباس های نو و رفتن به دید و بازدید اقوام و نزدیکان خود می روند و همچنین به تفریحگاه ها برای گشت و گذار می روند.
در بامداد روز عید، بیشتر مردم عراق به همراه فرزندانشان به مساجد جامع برای ادای نماز عید می روند.